Oversikt

Vi skal nå se på hvordan regnskapsloven hjelper oss med å vurdere eiendeler og gjeld. Har vi for eksempel en varebil, hvilken verdi skal denne vurderes til? Er det forventet salgssum, hvor vi kan finne en ca. verdi på finn.no? Kan vi bestemme verdien av bilen selv? Finnes det noe register eller liknende hvor vi kan finne verdien?

Dersom bedriften har investert i aksjer, hvilken verdi skal disse vurderes til? Er det pålydende verdi, er det innkjøpsverdi, er det kursverdi eller skal disse vurderes på annen måte?

Vi må gjøre disse vurderingene slik at årsregnskapet viser verdier slik regnskapsloven krever.

Regnskapslovens kapittel 5 omhandler disse sakene for oss, slik at det blir enklere å vurdere.

Basisen for disse vurderingen bygger på blant annet forsiktighetsprinsippet nevnt i regnskapslovens §4-1, 1. ledd, punkt 4. Det er viktig at regnskapet ikke vurderes med falskt høye verdier. I tillegg til at vi lager regnskapet for egen informasjon vil også andre ha anledning til å bruke regnskapet for å vurdere vårt selskap. Dette kan være kunder, leverandører, potensielle aksjekjøpere og andre som vil ha interesser i denne informasjonen. Regnskapet skal derfor ikke være overvurdert. Det vil du ganske straks merke når vi går igjennom de ulike postene i leksjonene som kommer. Det betyr at

  • eiendeler og inntekter skal ikke overvurderes
  • gjeld og kostnader skal ikke undervurderes

For omløpsmidler for eksempel gjenspeiles dette gjennom LVP (laveste verdis prinsipp). Det er ofte slik at vi tar den laveste verdien av de ulike verdiene vi har å velge mellom, for å unngå overvurdering og møte kravet om forsiktighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *